3’ü Bir Arada Zeka Oyunu Seti
9 Taş / Dama / Reversi
İçindekiler
Ürün içerisinde bir tarafı Dama ve Reversi oyunu için 64 kareye ayrılmış, diğer tarafı 9 Taş Oyununa uyarlanmış bir adet oyun tahtası ve 64 tane iki yüzü farklı (bir yüzü mavi, diğer yüzü beyaz) renkte taş bulunur. Ayrıca 2 adet yedek taş bulunur. Taşlar kese içerisindedir.
3mm kaliteli mdf malzemeden üretilmiş olup 26X26 cm ebadındadır.
10 adet ve üzeri alımlarda tabla üzerine İsim ya da logo yazılabilir. Daha fazla adetli siparişleriniz için whatsapp hattımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.
1. Dama Oyunu Nasıl Oynanır
64 kareye ayrılmış oyun tahtası ve iki oyuncu için 16’şer tane olmak üzere toplam 32 taş ile oynanır.
Rakiplerin biri mavi yüzü, diğeri beyaz yüzü seçer.
Amaç, taş alma mecburiyetinden yararlanarak, oyun kurmak, pozisyon ve hamle avantajı elde etmek, rakibin taşlarını eksilterek rakibi zayıflatmak ve sonuç olarak rakibin tüm taşlarını alarak oyunu kazanmaktır. Taşların amacı sekizinci sıraya erişip her yöne hareke edebilen Dama Taşı niteliği kazanmaktır.
Dama taşları 16 beyaz 16 mavi taş ikişer sıralı olarak dizilir. Gerilerinde birer ve aralarında 2’şer kolon boş bırakılır.
Normal Taşların Hamleleri
Bir taş üç yöne doğru hamle yapabilir veya atlayabilir. Sola yatay, sağa yatay ve direk. Bir taş son sıraya ulaştığı zaman Dama niteliği kazanır.
Dama Taşının Hamleleri
Damaya çıkan yani dama olan taş, diğer taşlardan farklı olarak sağa sola, ileriye, geriye hareket edebildiği birkaç kare birden atlamak suretiyle “L” çizerek gezinebilir. Ancak bu hareketlerini yapabilmesi için her “L” çizişte bir veya birkaç taş alması gereklidir. İleriye veya geriye taş alarak hareket eden dama taşı aynı sütun ve kolon üzerinde, ileriye taş almışsa geriye veya geriye taş almışsa ileriye ters dönüş yapamaz.
Kurallar
İki kişilik oynanan oyunda oyuncu, kaldırdığı taşı oynamak durumundadır. Bundan vazgeçemez veya taşını geri koyamaz. Rakibin taşını alma hamlesi doğmuşsa, bunun alınması zorunludur. Taş almama veya başka hamle yapma kural dışıdır. Birkaç yöne taş alma durumu oluşursa, oyuncu çok olan yönde hamle yapabilir. Dama sektirme kural dışıdır. Sektirilemez.
2. Reversi (Othello) Nasıl Oynanır
64 kareye ayrılmış oyun tahtası ve 64 tane iki yüzü farklı renkte taş ile oynanır.
Reversi özel taşlarla oynanır, bu taşların bir tarafı mavi, diğer tarafı beyazdır. Oyuna başlarken oyun alanının orta noktasına 2 mavi 2 beyaz taş çaprazlama olarak yerleştirilir. Oyunculardan bir tanesi mavi diğeri beyaz rengi seçer ve kura ile bir oyuncu oyuna başlar.
Oyuncu eğer hamle yapacaksa, kendi taş rengiyle yüz yüze gelecek şekilde bir taş yerleştirmelidir. Oyuncu her yere taşını koyamaz. Her hamlede rakibin bir veya daha fazla taşını ele geçirmelidir. Bunu yaparken, çapraz, dikey ya da yatay biçimde kendi rengine ait taşların aynı sırada olması ve arasında rakibinin bir veya daha fazla taşı olması gerekiyor. Eğer taraflardan birinin taş koyduğu bölümle, yine kendisine ait başka taş arasında rakibe ait taşlar varsa, onlar da renk değiştirerek oyuncunun taşının rengini alır. Ele geçirilen taşlar ters döner (renkleri değişir) ve oyuncunun kendi taşı olur. Eğer oyuncu mevcut durumda rakibin hiçbir taşını ele geçiremiyorsa, hamle sırası rakibe geçer.
Oyun alanının kenar ve köşe noktaları büyük öneme sahiptir. Çünkü köşe noktayı rakibe kaptırdığınızda artık bu taşı kendi renginize çeviremeyeceğiniz için o alanın hakimiyeti rakibe geçecektir.
Tüm kareler dolduğunda veya geçerli bir hamle yapılamaz hale gelindiğinde oyun biter. En çok taşa sahip olan renk oyuncu oyunu kazanacaktır.
3. 9 Taş Nasıl Oynanır
9 Taş’a uyarlanmış oyun tahtası ve iki oyuncu için 9’ar tane olmak üzere toplam 18 taş ile oynanır.
Rakiplerin biri mavi yüzü, diğeri beyaz yüzü seçer.
Oyunda esas amaç, oyun alanında üç tane aynı renkteki taşı bir araya getirerek rakibin taşını saf dışı bırakmaktır.
Oyun iki oyuncu ile oynanır. Kura atışı yapılır ve kazanan kişi ilk taş ile oyunu başlatır. İkinci hamleyi diğer oyuncu yapar ve her iki oyuncunun elindeki 9 taş bitinceye kadar taşları oyun tahtası üzerine koyarlar. Bu sırada oyunculardan herhangi biri yatay ya da dikey olarak üçlü yapmışsa rakibinin bir taşını tahtadan alır ve oyun dışı bırakır. Rakibin daha önce yaptığı üçlü varsa üçlüyü bozamaz. İstisna olarak rakibin üçlü dışında taşı yoksa üçlü bozularak bir taş alınır. Çapraz 3 taş yapılamaz.
Her iki oyuncu da 9 taşı oyun alanına bırakmadan oyun alanındaki taşları oynatamazlar. Oyuncular tüm taşlarını oyun tahtasına koyduktan sonra çizgiler üzerinde birer hamle yaparak üçlü yapmaya çalışırlar. Yaptıkları üçlüler ile rakibin bir taşını alabilirler. Oyuncular yaptıkları üç taşı ileri-geri yaparak tekrar üç taş yapabilir ve rakibin bir taşını oyun dışına alabilir.
Oyun tahtasında herhangi bir oyuncunun üç taşı kalırsa o oyuncu taşlarını istediği gibi hareket ettirebilir. Yani sağına ya da soluna gitmek zorunda değildir. Tahtada boş olan herhangi bir noktaya taşını koyabilir.
Her bir oyuncunun hamle yapmak için 3 dakika süresi bulunur. Oyun en fazla 20 dakika sürer. 20 dakika sonunda tahta üzerinde daha fazla taş sahibi olan oyuncu oyunu kazanır. Oyun alanındaki taşlar eşitse, oyun sırasında ilk üçlü yapan oyuncu kazanmış olur. Oyun devam ederken iki taşı kalmış olan oyuncu oyunu kaybeder.